Hoe help ik mijn klanten optimaal tijdens de coronacrisis?

De coronacrisis die vanaf half maart 2020 Nederland in zijn greep kreeg, heeft grote invloed op het functioneren van veel bedrijven. Het kan zijn dat u werkzaam bent in een sector die noodgedwongen zijn dienstverlening moet staken, bijvoorbeeld omdat het een ‘contactberoep’ betreft. Maar ook als u wel open kunt blijven krijgt u onherroepelijk met de situatie te maken. Hygiëne is ineens heel erg belangrijk geworden, en wellicht krijgt u vragen van uw klanten hoe uw bedrijf met bepaalde zaken omgaat.

Hoe help ik mijn klanten optimaal tijdens de coronacrisis?

Informatie geven voorkomt vragen

Als u een webwinkel heeft kunt u op de website informatie geven over bijvoorbeeld de verzending van pakketten. U kunt uiteraard niet meer doen dan dit zo hygiënisch mogelijk aanpakken. Het pakket zal daarna hoe dan ook in handen komen van een vervoerder en daarbij vrijwel zeker door meerdere medewerkers van die vervoerder worden vastgehouden. Als uw klant zich zorgen maakt kunt u bijvoorbeeld adviseren om het pakket aan te pakken en te openen, de verpakking weg te gooien en daarna direct grondig de handen te wassen volgens de voorschriften van het RIVM.

Beantwoord vragen van klanten zo eerlijk mogelijk

Veel mensen maken zich zorgen over Covid-19 en niet onterecht. Zeker als uw bedrijf klanten heeft die tot een risicogroep behoren, zoals ouderen of chronisch zieken, is het belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Misschien realiseert u zich niet altijd dat mensen zich zorgen kunnen maken om op het oog ‘onbenullige’ zaken, maar voor sommigen kan dit essentieel zijn. Als u online boeken verkoopt en uw klant vraagt of hij nog wel veilig bij u kan bestellen, dan moet u alleen met ‘ja’ antwoorden als u vervolgens kunt uitleggen hoe de bestellingen bij uw online winkel worden verwerkt en welke maatregelen zijn genomen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Houd rekening met extra vragen tijdens de coronacrisis

Afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent wordt uw klantenservice misschien vaker geraadpleegd dan normaal. Als u een toename van het aantal contacten constateert, probeer hier dan op in te spelen door de capaciteit te verhogen. Bedenk dat medewerkers eventueel ook vanuit huis klanten kunnen helpen, bijvoorbeeld via de online chat op uw website of via een WhatsApp nummer. Eventueel kunt u, als u extreem veel vragen krijgt, de openingstijden van uw klantenservice tijdelijk verruimen om lange wachttijden te voorkomen.

Plaats een reactie