Moeten mijn klantenservice medewerkers ABN spreken?

Als uw bedrijf is gevestigd in een regio waar dialect wordt gesproken, dan kan het lastig zijn om medewerkers voor de klantenservice te vinden die Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) spreken. Op zich is een accent niet heel erg, veel mensen zijn trots op hun afkomst. Maar houd er wel rekening mee dat u ook gebeld wordt door mensen uit andere delen van het land, althans, bij veel bedrijven is dit het geval. Het moet niet zo zijn dat een beller uw personeel niet kan verstaan. Spreek goed af met uw medewerkers of zij dialect mogen spreken of dat zij geacht worden ABN te spreken.

Moeten mijn klantenservice medewerkers ABN spreken?

Een dialect, dat is toch charmant?

Mensen die dialect spreken vinden dit zelf vaak heel normaal. Het hoort bij hun identiteit en ze zijn er trots op. En dat mag ook. Maar als u voor uw bedrijf ook mensen aan de telefoon krijgt die uit heel andere delen van het land afkomstig zijn moet u er wel rekening mee houden dat het misschien ergernis kan opwekken. Zeker als beller en klantenservice medewerker elkaar niet goed verstaan of bepaalde dingen niet juist interpreteren. Het is dan ook belangrijk dat u uw personeel hierin goed opleidt. Dialect spreken kan als ze iemand aan de telefoon hebben die duidelijk uit dezelfde regio afkomstig is, maar moet zoveel mogelijk achterwege blijven als de beller dit dialect niet beheerst.

Moet een klantenservice medewerker vreemde talen kunnen spreken?

In het verlengde van dialect spreken of niet rijst de vraag of uw klantenservice medewerkers ook vreemde talen moeten beheersen. Dit hangt af van de aard van uw bedrijf. Als u veel klanten van over de grens heet dan is het natuurlijk belangrijk dat zij in het Engels of in hun eigen taal te woord gestaan kunnen worden. Als uw klanten over het algemeen Nederlandstalig zijn dan is het in principe niet nodig. Maar dan nog is het handig in ieder geval iemand achter de hand te hebben die op zijn minst goed Engels spreekt mocht dit toch een keer nodig zijn.

Laat uw voice respons inspreken met ABN

Los van de vraag of u het bezwaarlijk vindt of er aan de telefoon in dialect wordt gesproken is het wel belangrijk dat uw voice respons systeem in goed verstaanbaar Nederlands wordt ingesproken. Huur hier desnoods iemand voor in om misverstanden en irritaties te voorkomen. De klant moet, als hij wordt geconfronteerd met een keuzemenu, gemakkelijk zijn keuze kunnen maken zonder dat hij een bericht drie keer moet afluisteren voordat hij verstaat wat er gezegd wordt.

Plaats een reactie