Hoe erg is een negatieve review op het internet?

Veel bedrijven zijn er huiverig voor: Een negatieve review op het internet. Eind 2019 bleek dat veel bezorgrestaurants negatieve reviews dusdanig vervelend vinden dat ze er alles aan doen om dit te voorkomen. Een klant die niet tevreden was en dit op bij Thuisbezorgd meldt wordt meteen gebeld met een aanbod voor korting of zelfs een gratis maaltijd als die negatieve review maar kan worden verwijderd. Hierover kwamen de nodige klachten, want een bedrijf dat geen negatieve opmerkingen duldt is natuurlijk niet eerlijk. Hoeveel kwaad kan het als een klant kritiek heeft op uw dienstverlening?

Hoe erg is een negatieve review op het internet?

Veel klachten betekent vrijwel altijd omzetschade

Als er over uw bedrijf veel online geklaagd wordt dan betekent dat vrijwel altijd dat u dit merkt in een lagere omzet. Mensen gaan nu eenmaal zoeken naar reviews. Zeker als ze zelf ergens ontevreden over zijn of als ze een grotere aanschaf willen doen. Het is dus zaak om slechte kritieken te voorkomen. Maar als ze er wel zijn zult u daar ook mee moeten dealen. Het enige wat u dan kunt doen is ervoor zorgen dat de opinie weer wordt omgebogen. Als iemand twee jaar geleden een negatieve review heeft geplaatst en daarna zijn er weer positieve berichten over uw bedrijf geplaatst is de kans groter dat de negatieve berichten minder gelezen worden.

Plaats geen nep reviews om uw imago op te krikken

Een fatale fout die u als bedrijf kunt maken is om zelf positieve berichten te posten of dit door anderen te laten doen terwijl hier geen grond voor is. Het valt erg op als er, na een aantal negatieve berichten op een review website, ineens een stortvloed aan positieve kritieken komt. Het is immers niet logisch dat uitgerekend uw bedrijf op een bepaalde dag ineens 30 positieve reviews krijgt. U bent veel meer gebaat bij reacties die terecht zijn, dan dat u een tekstbureau inschakelt om een voorraadje positieve reviews voor u te schrijven die u in recordtijd online zet.

Google kan meedogenloos zijn

Een probleem met een negatieve review is dat deze tot jaren na dato teruggevonden kan worden als mensen gaan zoeken met Google of een andere zoekmachine. Woorden als ‘klacht’ en ‘niet tevreden’ in combinatie met uw bedrijfsnaam leveren altijd resultaat op als er ooit over uw bedrijf is geklaagd. Gelukkig staat hier in veel gevallen een datum bij. Als de lezer goed oplet en ziet dat klachten dateren van 5 jaar geleden en dat er recent juist positieve berichten zijn geplaatst zal de schade daarvan niet zo groot zijn. Het is dus zaak om, als er klachten komen over uw bedrijf, deze zo snel mogelijk op te lossen en tevreden klanten te vragen om een reactie achter te laten op uw website of een website voor reviews.

Plaats een reactie